At trøste sig selv 

Ked af det og brug for omsorg

Øvelsen i at trøste sig selv

Står du i en situation, hvor du er ked af det eller fyldt op med tristhed?

Dette er en øvelse, der kan hjælpe dig med at forkæle dig selv med omsorg og tryghed.

Inden du lytter til øvelsen, så find en behagelig stol og placer i en rar position. Sørg for at sidde oprejst med god støtte i ryggen. Mærk kontakten med stolen. Placer begge ben solidt på gulvet og hvil dine hænder i skødet.

Tag et par dybe vejrtrækninger og forsøg at slappe af inden du starter øvelsen.

Ked af det og brug for at trøste sig selv

 

Hvad går øvelsen ud på?

Øvelsen er skabt til at guide dig gennem en proces med at give dig selv omsorg og tryghed.  Særligt, når du føler dig ked af det eller fyldt med tristhed. Det handler om at skabe et rum for selvforkælelse og nærvær med dine følelser.

Først og fremmest opfordres du til at anerkende dine følelser uden at dømme dem. Det betyder at tillade dig selv at føle det, du føler, uden at forsøge at undertrykke eller ignorere det.

I øvelsen bliver du bedt om, at forstille dig et billede af dig selv. Det skal være i en situation, hvor du var ung og havde brug for omsorg og nærvær.

Det kan være et tidspunkt, du følte dig bange, flov, trist eller ensom som ungt menneske.

Ked af det og sorg

Når man føler sig ked af det, kan det være en reaktion på forskellige faktorer såsom sorg, tab, skuffelse, eller stress. Ked af det hed kan være en midlertidig tilstand af tristhed. Det vil ofte forsvinde med tiden eller med passende selvomsorg og støtte fra andre.

Hvis ked af det heden stikker dybere og er forbundet til et tab eller en sorg, kan det være en mere kompliceret proces. Det kan være forbundet med en signifikant begivenhed såsom dødsfaldet af en elsket, skilsmisse, eller tab af en vigtig relation eller situation.

Sorg er en naturlig reaktion på tab, og den kan være en vanskelig proces. En proces, der kan indebærer forskellige følelsesmæssige, fysiske og mentale reaktioner og symptomer såsom ked af det hed.

Når man føler sig ked af det, kan det være et første skridt i sorgprocessen, hvor man begynder at bearbejde og forstå sit tab eller sin situation.

Hvis følelsen af at være ked af det fortsætter eller forværres over tid, kan det udvikle sig til depression.

Det er vigtigt at huske, at både følelsen af at være ked af det og sorg er normale og naturlige. Det er reaktioner på livets udfordringer, og det er vigtigt at søge støtte og hjælp, hvis det er nødvendigt.

OBS! Hvis du i øjeblikket er i en krise eller føler dig usikker på, om du kan lave øvelsen, vil jeg anbefale dig at tage kontakt til mig. Jeg hjælper dig gerne gratis med rådgivning om du er i en situtation, hvor det er eller ikke er hensigtsmæssigt at gennemgå øvelsen.

Det gælder især, hvis du arbejder med ubearbejdede traumer, eller ved, at du har en tendens til at gøre ting, der ikke er gode for dig selv, når du oplever smertefulde følelser. Alle øvelser på denne side udføres på egen risiko. Øvelserne er ikke beregnet til at være en erstatning for terapi.

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
 | Website

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.