Livskrise

SE OGSÅ:

SENESTE INDLÆG:

Hvad betyder livskrise? Et menneske kan være udsat for en livskrise og hele samfundet kan også være udsat for en krise på en måde, som griber ind i den enkeltes liv og kan skabe utryghed og angst. Det kan være i forbindelse med en krig, en finanskrise – eller senest coronakrisen.

 

HVORNÅR ER JEG I EN LIVSKRISE?

Du er i en livskrise, når du spørger til livets mening og ikke finder den. Eller når du står i en alvorlig position, som du ikke kan komme ud af. Modsat andre kriser, som en traumatisk krise, der opstår på grund af noget uventet, så er livskrisen eksistentiel. Det vil sige, at det er en krise, som er knyttet til det faktum, at vi lever livet med alle dets op- og nedture.

Livskriser kommer vi alle før eller senere til at opleve. Krise betyder forandring eller vendepunkt, og livskrisen er faktisk en del af vores liv. Livskrisen kan altid opstå og kan opstå i forskellige aldre og faser i livet. Vi kan opleve livskriser, når nogen nære relationer dør, betydningsfulde projekter mislykkes, ved store gennemgribende forandringer, ved skilsmisse, fyring eller når livet bare ikke giver mening.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan vi reagerer i en livskrise. Med den rette hjælp og støtte kan krisen give menneskelige erfaringer og modenhed, som kan bruges som en styrke og forstærket integritet i livet fremover.

LIVSKRISER VARIERER

Måske kender du oplevelsen af ikke helt at være der, hvor du gerne vil være? At du godt kan mærke, at noget er forkert. Samtidig med, at du ikke tør handle på det eller måske ikke ved, hvordan du skal handle. Måske har du i lang tid været træt af dit arbejde. Måske er der mange problemer i parforholdet efter at det hele går op i børn og madpakker. Eller måske er du grundlæggende usikker på om, du har valgt den rigtige vej i livet.

Bag enhver livskrise er der mulighed for et endnu stærkere ståsted end før krisen, fordi du opdager nye sider af dig selv som du bedre kan realisere i fremtiden. Og kommer du godt igennem livskrisen, kan du komme styrket ud på den anden side, således du er klar til den næste livskrise. Livskriser er nemlig ikke noget, du selv vælger fra eller til. De er en del af livet. Og får livskrisen lov at stikke afsted med dig, da kan det føre til angst, depression eller anden psykisk sygdom eller psykisk lidelse/tilstand.

AT FINDE STYRKE I LIVSKRISER

Så snart du fornemmer, at du føler dig kriseramt eller nedtrykt over en given situation, anbefales det, at du søger hjælp. For at komme bedst muligt igennem en livskrise, er det nødvendigt, at du accepterer din situation og rummer den. Først, når du gør det, da er det muligt at kunne arbejde dig videre, f.eks. ved at bruge krisen positivt som en forandringsproces til at skabe forbedring i sit liv.

Hos mig som psykoterapeut, vil jeg i samarbejde med dig forsøge at genvinde balance efter stressresponsen og regulere nogle af de stærke følelser som du kan være præget af. Psykoterapien kan hjælpe dig hurtigere gennem den krise du står i. Og terapien kan hjælpe dig med at bearbejde og forholde dig til de følelser og problemer, du står med. Undervejs i samtalerne vil jeg også hjælpe dig til at navigere igennem krisen til den næste livsfase, altså til den fornyet styrke din livskrise også indebærer.

Hvis din krise er udløst af et chok, traume eller tab kan jeg hjælpe dig med at bearbejde det, som er sket, for at finde dig selv og dit sikre ståsted igen.

BOOK EN TID 

Ønsker du at booke en tid kan du klikke HER.

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen. 

Du booker de “Gratis 20 min.” under menuen

“Terapisamtale”: HER.

Øvelser i en livskrise 

Her kan du prøve et par mentaliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at håndtere din livskrise.

Du kan være fyldt med overvældende følelser som tristhed, ked af det hed og lavt selvværd. Her kan øvelsen “at trøste sig selv” hjælpe med at berolige dig selv samt forkæle dig selv med omsorg.

Øvelsen “styrk din selvbevidsthed” øger din evne til at mentalisere og kan hjælpe dig til at forstå andres reaktioner i din livskrise.

En livskrise kan også føre til andre sygdomme, blandt andet: depression og angst.

Du er velkommen til at booke en tid hos mig. Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.