EFST er en banebrydende metode, der styrker forældrenes tro på egen mestring i mødet med barnets vanskelige følelser
Men for nogle mennesker kan angst udvikle sig og blive destruktiv for ens mentale sundhed.
Man skelner mellem frygt og angst.
Følelsen af frygt er en del af vores alarmberedskab som, hvis vi er i fare, hjælper den os til at reagere med eksempelvis frys, flugt eller forsvar.
Og det defineres som angst, hvis vi aktiverer frygten/angsten uden, at der reelt er fare på færde. Dette kan komme til udtryk ved at angsten opstår øjeblikkeligt, og at følelsen er ekstremt overdrevet i forhold til den situation, du står i.
Når man taler om frygt, er der en naturlig og rationel årsag til følelsen. Frygt er en naturlig og direkte rektion på alt, hvad der opfattes som en direkte trussel for din sikkerhed nu og her.
Frygten nu og her kan f.eks. opstå, hvis du er ude at gå en tur en mørk aften, og der komme ren og tager fat i dig med dårlige intentioner. Så aktiveres frygt i hjernen og dit autonome nervesystem med overlevelsesmekanismerne flygt, kæmp eller frys.
Angst kan være irrationel og opstå uden nogen klar årsag.
Når du føler angst, så er du ofte fanget i et virvar af bekymringer om fortiden eller om mulige fremtidige trusler.
Samme eksempel som ovenfor, hvor du er ude at gå en tur en mørk aften. Du bemærker, at du er mere anspændt og trækker vejret overfladisk. Tankerne strejfer muligheden for, at der står en på lur i mørket, som vil dig ondt. Du bliver mere anspændt og flere angst symptomer dukker op. Her er der ikke en naturlig rationel trussel nu og her.
Andre eksempler kan være, at man konstant er bange for, at nogen i ens nære relationer kommer ud for en ulykke. Det kan betyde, at man får svært ved ikke at vide, hvor vedkommende er eller laver.
Angst kan også komme til udtryk som social fobi for andre mennesker, som gør at man har svært ved at gå på arbejde, tage offentlige transportmidler eller gå i butikker.
Det kan også være sygdomsangst, at man hele tiden er opmærksom på kroppens fysiske signaler og får en overbevisning om, at man fejer noget uden at have egentlig belæg for det.
Det kan for nogen føles som en lammende fornemmelse i kroppen, som man ikke umiddelbart kan løsrive sig fra. Man kan opleve hjertebanken, åndenød, kvalme, prikken og snurren i fingre og arme.
Derudover kan man opleve uvirkelighedsfølelse til dødsangst og frygt for at miste forstanden.Det kan blive en destruktiv cirkel, hvor angsten vokser, og det går så meget ud over livskvaliteten, at man ikke kan føre et almindeligt liv. Det er vigtigt at få behandlet sin angst, for ubehandlet angst kan føre til depression andre andre vanskelige psykiske tilstande.
Der findes mange forskellige former for angst. Her er blot et udsnit af de mest fremtrædende former. Vil du læse mere om den alle så tjek denne artikel ud fra sundhed.dk.
Generaliseret angst er angst, som ikke er afhængig af eller begrænset til én særlig eller enkeltstående situation eller omstændighed. Den kan være relateret til forskellige ting og situationer som fremprovokerer angsten. De typiske tegn på generaliseret angst er konstant ængstelighed, nervøsitet og en stor tendens til unødigt at bekymre sig om hverdagens begivenheder og udfordringer.
Nogle af de mest generelle symptomer på generaliseret angst er:
Social angst, også kendt som socialfobi, er en psykisk lidelse, der indebærer en intens frygt for sociale situationer og interaktioner. Mennesker med social angst kan føle sig selvbevidste, nervøse eller bange for at blive vurderet eller kritiseret af andre. Nogle af de mest almindelige symptomer på social angst inkluderer:
Disse symptomer kan have betydelige konsekvenser for en persons daglige liv, relationer og karriere, hvis de ikke behandles.
Panikangst er en tilstand, der ikke er begrænset til en bestemt situation. Den kan opstå ud af det blå. Angsten er underliggende til stede i en mere eller mindre grad, hvor den svinger i intensitet. Panikangst giver alvorlige og voldsomme fysiske reaktioner i kroppen, og de fysiske reaktioner er blot tegn udadtil på det voldsomt psykiske ubehag den pågældende situation fremkalder hos vedkommende.
De typiske symptomer på panikangst er:
I et anfald af panikangst, kan der opstå en frygt for at dø, at miste kontrollen eller at blive sindssyg.
Anfald af panikangst varer for det meste mellem 10-20 min., men det føles meget voldsom, og man kan sågar udvikle en angst for, at opleve panikangst igen og igen. Når man først har oplevet et anfald af panikangst, kan man have en tendens til at undgå en lignende situation, som kan fremkalde et anfald igen.
Fobisk angst opstår i bestemte situationer, uden at der er en (reel) fare på færde. Angsten kan opstå pludseligt, når den aktiveres, og den kan eksempelvis komme til udtryk være ved flyvning, i små lukkede rum, på store åbne pladser eller overfor edderkopper og slanger.
Personer med fobisk angst har en tendens til at undgå de situationer, som kan frembringe angstsymptomerne. Det kan også opleves som fobisk angst, at gå ind i en situation, hvor der er en forventning om at angsten kan forekomme. Nogle personer med fobisk angst udvikler også agorafobi. Agorafobisk angst er angst for steder, hvor det kan være svært at komme væk, såsom forretninger, forsamlinger, offentlige steder eller offentlige transportmidler. Angsten lever ofte udenfor hjemmet, og derfor vil man ofte have en tendens til at isolere sig i hjemmet.
Angst kan behandles. I de fleste tilfælde er det muligt at nedjustere symptomerne, så det er muligt at leve et almindeligt liv, men det er også muligt at få symptomerne til helt at forsvinde.
Læs i øvrigt en tidligere klient historie: “Måtte pludselig flyve hjem fra en ferie – helt alene: – Jeg var bange for, at mit hjerte ville stoppe med at slå”
Jeg vil altid anbefale, at man forsøger terapeutisk behandling enten hos en psykolog eller en psykoterapeut, før man vælger medicinsk behandling. Der findes flere evidensbaserede studier, som viser, at terapi har en mere langvarig effekt på angst end medicinske behandling. Jo tidligere en angstlidelse behandles, des nemmere er det at fjerne den.
At behandle angst terapeutisk er en langvarig proces som kræver en kontinuerlig og aktiv indsats fra begge parter. Angsten er nemlig ofte forbundet med mønstre og situationer, der har hobet sig op over længere tid. Ens krop husker angsten – også selvom den terapeutiske behandling begynder at virke, og derfor er det vigtigt, at holde fast i behandlingen. Det er heldigvis muligt at ændre den måde man har det og måden kroppen husker angsten.
Ud fra metoden i Emotionsfokuseret terapi forsøger jeg at eksternalisere angsten sammen med dig, så vi sammen kan kigge på den udefra.
Fra dette perspektiv er det nemmere at tale om angsten i samtalen med dig. Ikke for at undervurdere/underkende den, men for at gøre det lettere og mindre angstbetonet for dig at have den med ind terapirummet.
Herfra er en vigtig del af behandlingen af din angst, at du og jeg lærer din angst at kende. Når vi har lært, hvordan angsten fungerer, kan du lære at modvirke den. Du vil opleve at angsten bliver mindre farlig og truende. Du vil kunne mestre, hvordan du kan stoppe et angstanfald i opløbet, så den fylder mindre i din hverdag.
Mætte Lykke Pedersen
Jeg har gået i terapi hos Helsingør Terapi, Daniel, i et års tid, og hver eneste gang, er jeg gået ud af døren med en følelse af at have rykket. Daniel er nærværende og empatisk, og han formår at skabe et trygt arbejdsfællesskab, hvor vi går lige til kernen og kan arbejde med de svære ting. Jeg har følt mig set og “holdt” hele vejen. Jeg har fået mere ud af et års psykoterapi hos Daniel, end hvad jeg har opnået med flere års psykologsamtaler.”
Er du usikker på, om terapi er det rigtige skridt for dig? Så kan du booke en gratis, uforpligtende 20-minutters afklarende samtale og få svar på dine spørgsmål.
Du kan også booke en tid din første terapisession nu.
Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.
Her kan du prøve et par mentaliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at håndtere din angst. Det kan være hjælpsomt at få ro på tankerne for at dæmpe angsten. Her kan du prøve øvelsen: “en pause fra tankemylder“.
Det kan også være gavnligt at få kontrol over sin angst inden den løber afsted med dig. Prøv øvelsen “kontroller angsten“.
Angst kan også ofte føre til andre sygdomme og psykiske lidelser som depression eller stress
Du er velkommen til at booke en tid hos mig. Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.
Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.
Hvis du har spørgsmål inden du bestiller tid, er du velkommen til at kontakte mig
Helsingør Terapi
Trækbanen 8, st. th.
3000 Helsingør
P-pladser lige foran hoveddøren
Tlf.: +45 26 24 44 06
daniel@helsingorterapi.dk
www.helsingorterapi.dk
Helsingør Terapi støtter