Depression

SE OGSÅ:

SENESTE INDLÆG:

Depression er en alvorlig lidelse og den kan ramme os alle. Når man er deprimeret, kan man føle sig nedtrykt, trist, træt og ugidelig, og mangle sit sædvanlige livsmod og livfuldhed, og i svære tilfælde kan en depression og det at føle sig deprimeret være stærkt invaliderende.

 

Hvad er depression?

Livet i en depression kan virke ligegyldigt og uoverkommeligt, og man kan mangle overskud til at klare hverdagen, selv de helt generelle ting som at handle ind og gøre rent. Det kan være svært at koncentrere sig og huske. Ofte er ens tanker negative og pessimistiske, og man føler ikke, at man har noget at bidrage med.

Hvordan føles depression?

Vi mennesker oplever alle ulykker, kriser eller sorg, som når vi mister en, vi holder af eller mister vores job, og det er helt normalt. Men disse følelser kan dog ikke sammenlignes med en depression. At være deprimeret eller føle sig depressiv nedsætter livskvaliteten, og i nogle tilfælde kan den blive stærkt invaliderende på vedkommende. Det kan blive vanskeligt at passe et arbejde, studie og sine sociale og nære relationer. Når man har en depression, kan man ikke bare ”tage sig sammen” eller ”tænke mere positivt”.

Ved depression er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for selvmord, og personer med sygdommen har ca. 20 gange større risiko for selvmord end den øvrige befolkning. Cirka halvdelen af alle selvmord skyldes en depression – både blandt unge og ældre.

Depressive kernesymptomer – depression tegn

 • Nedtrykthed
  Du har svært ved at kontrollere, hvornår du begynder at græde. Du føler tristhed, tomhed og håbløshed.
 • Nedsat lyst eller interesse
  Du har  mistet interessen for andre mennesker og aktiviteter. Du har svært ved at glæde dig over det du normalt finder glæde ved.
 • Træthed
  Du oplever udpræget træthed og udmattelse. Alt hvad du skal i gang med kræver overvindelse.

Depressive ledsagersymptomer

 • Nedsat selvtillid eller selvværd
  Du føler dig ikke god nok og du har en oplevelse af ikke at slå til som for eksempel som menneske, forældre, barn, kollega eller partner. Du tænker meget negativt om dig selv og ser dig selv som ubetydelig.
 • Selvbebrejdelse eller skyldfølelse
  Du har et indtryk af at have gjort ting forkert og du bebrejder dig selv urimelige ting. Du føler dig til besvær og vender alt og alle mod dig.
 • Tanker om død og selvmord
  Det vil ofte være forskellige grader af selvmordstanker. Dette kan for eksempel være forestillinger om, at det ville være nemmere, hvis du ikke var her. Det kan også være, at du har direkte tanker og planer om selvmord.
 • Tankemylder eller koncentrationsbesvær
  Du har svært ved at samle tankerne, koncentrere dig og du bliver meget let forvirret og/eller glemmer ting.
 • Kroppen og hæmninger
  Du er rastløs og har svært ved at holde kroppen i ro. Det kan være, at du bevæger dig langsommere en normalt eller du er stivnet og stivnet i ansigtsudtrykket.
 • Søvnforstyrrelser
  Du har afbrudt søvn, vågner ofte eller meget tidligt. Du kan også have vanskeligt ved at falde i søvn, fordi du har depressive tanker/tankemylder.
 • Appetit- eller spise
  Du har stærkt nedsat eller oplever en overdrevet appetit. Og du tager derfor en del på eller taber dig i vægt.

Symptomer på depression kan være svære at se i begyndelsen, og derfor går der tit lang tid før den bliver behandlet. Mange depressioner kommer igen, hvis de ikke bliver opdaget og behandlet, og netop derfor er det vigtigt at komme i behandling og forebygge sygdommen så hurtigt som overhovedet muligt. At komme sent i gang med behandling kan have alvorlige konsekvenser. Undersøgelser peger på, at hver depression øger risikoen for flere depressioner, og at disse bliver af sværere og sværere grad, samt at jo flere depressioner, man har haft, jo sværere en sygdom bliver den at behandle. Man kan faktisk risikere at udvikle kronisk depression.

Hvordan behandles en depression?

Depression og Psykoterapi

Det er muligt at behandle og forebygge depression, og uanset hvor svær en depression er, så er psykoterapi en effektiv behandlingsform. Ved svær depression vil der blive suppleret med enten medicinsk behandling eller elektrochok.

Desværre er det kun omkring halvdelen af alle personer med symptomer på depression, der søger hjælp hos egen læge. Mange kommer derfor ikke i behandling, og af de 50 procent, der går til lægen, da vil 50 procent af dem ikke få stillet den rigtige diagnose.

Sådan behandler jeg depression

Psykoterapi har vist sig at være en effektiv behandlingsform, og samtalernes hyppighed hos mig afhænger af depressionens intensitet. I terapien fokuserer du og jeg på dine tanker, følelser, adfærd og de problemer, der er aktuelle for dig lige her og nu. Måske opdager du, at der er sammenhæng mellem oplevelser i fortiden og de udfordringer du oplever i nutiden. På den måde kan fortiden inddrages i terapien, når det er nødvendigt.

Psykoterapi drejer sig ikke kun om “at tale om dine problemer”, men også om at finde de løsninger, der virker bedst for dig. Derfor kan du forvente, at du får nogle hjemmeøvelser i tiden mellem vores samtaler. De hjemmeøvelser jeg kan give dig kan være af forskellige karakter, fra daglige afslapningsøvelser og mindfulness til at skrive journal om dit daglige humør og gåture i naturen med specifikke vejrtrækningsøvelser.

BOOK EN TID 

Ønsker du at booke en tid kan du klikke HER.

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen. 

Du booker de “Gratis 20 min.” under menuen

“Terapisamtale”: HER.

Øvelser mod depression

Her kan du prøve et par mentaliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at håndtere din depression.

Med denne kognitive øvelse, kan du få hjælp til at fokusere på de positive tanker: “skab sunde tanker“.

Du kan også få hjælp til at styrke din selvbevidsthed, som kan være gavnligt til at håndtere din depression: “Styrk din selvbevidsthed“.

Depression kan ofte føre til andre psykiske lidelser som blandt andet angst og stress.

Du er velkommen til at booke en tid hos mig. Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.