Ensomhed

SE OGSÅ:

SENESTE INDLÆG:

Alle føler ensomhed

Ensomhedsfølelsen – en naturlig del af livet

Vi føler os alle ensomme af og til.

For nogle mennesker kan ensomheden vokse sig stor, blive langvarig og også skadelig på længere sigt. Det kan have alvorlige konsekvenser for vores livskvalitet, når vi er ensomme i længere perioder. Vores krop kan reagere med øget blodtryk, stress og depression.

Ca. 10% af den danske befolkning oplever alvorlig ensomhed. 

Hvordan føles ensomhed?

Ensomhed kan opleves som at stå på sidelinjen til livet, at alle andre lever og har travlt med at leve livet sammen.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom. Man kan også godt være i samvær med andre og samtidig føle sig ensom.

For at overvinde ensomheden kræver det, at man til at starte med anerkender og accepterer ens egen ensomhed samt italesætter sin ensomhed overfor andre.

Ensomhed kan fører til stress og depression

Det kræver mod at anerkende og acceptere sin egen ensomheden samt at række hånden ud til andre. At være ensom er ikke er en “kronisk” tilstand. Der er meget, du kan gøre for at komme ud af ensomheden.

Tegn på ensomhed

  • Du er ikke med i sociale aktiviteter
  • Du er sammen med andre uden at være rigtigt med
  • Du ændrer adfærd fra almindelig til fraværende fysisk og/eller mentalt
  • Du trives bedst med meget strukturerede aktiviteter, hvor forventningerne ikke er til at misforstå
  • Du undgår bevidst aktiviteter, hvor der er en mange personer, du ikke kender
  • Du melder ofte afbud til sammenkomster i familien eller bekendtskabskredsen
  • Du er ofte nervøs eller betænkelig ved fælles aktiviteter
  • Du undgår gruppearbejde, når det er muligt
  • Du kan virker utilnærmelig og undgår kontakt og fokus

Ensomhed kan være en selvbeskyttelsesmekanisme.

Mekanismen kan tilvejebringe en masse selvkritiske tanker, der gøre det endnu sværere, at åbne op socialt.

Ofte forstår omgivelserne ikke, hvad der foregår indeni den ensomme, og det kan føre til at vedkommende opbygger en hård og næsten uigennemtrængelig facade.

I værste tilfælde vil den ensomme skubbe andre fra sig og dermed få en forstærket ensomhedsfølelse.

Hvad gør os ensomme?

Den moderne præstationskultur kan gøres os sårbare overfor ensomhed. Det kan også være en ændring i arbejdslivet, en skilsmisse, hjemmekontoret eller et dysfunktionelt parforhold, som forstærker følelsen af ensomhed.

Hvorfor ens opvækst kan gøre en ensom?

Hvis der har været eller er sociale problemer i hjemmet som f.eks. fattigdom kan ensomheden opstå, fordi man ikke har eller havde mulighed for at være med andre på lige vilkår.

Fattigdommen udelukker den ensomme fra sociale aktiviteter, fritidsaktiviteter, nyt tøj mv., som er et omdrejningspunkt for det sociale liv.

Ensomheden kan også skyldes ens forældres sygdom, misbrug eller anden dysfunktionel adfærd. Det kan få barnet eller den unge til at føle sig ensom, fordi de føler sig anderledes og går som oftest alene med problemerne af frygt for at skade eller gøre deres forældre kede af det.

Bag din ensomhed ligger ofte følelser og behov, som du har forladt til “fordel” for ensomheden. Vejen ud af ensomheden er også, at genopdage de følelser og behov. Den vej går vi sammen.

Ensomheden kan være et symptom på temaer og dysfunktioneller relationer, som du har oplevet i livet. Det er først, når du accepterer og rummer den, at du kan gøre dig fri af den.

Du vil opleve, at ensomheden vil blive udskiftet med livsglæde og du vil få et langt større mod til at være tydelig om egne behov.

Behandling af ensomhed

Som Emotionsfokuseret Psykoterapeut MPF (EFT) har jeg en solid ballast i arbejdet med ensomhed. Jeg har arbejdet med ensomme unge, som er endt i misbrug. Og som leder i 20 år, har jeg haft flere samtaler med medarbejdere, som har følt sig ensomme på jobbet.

Behandling af ensomhed med Emotionsfokuseret Psykoterapi. Få hjælp til dine symptomer på ensomhed.
Daniel Jensen, Emotionsfokuseret Psykoterapeut MPF (EFT). Erfaring med behandling af ensomhed.

Gennem den Emotionsfokuserede Terapisamtale (EFT), kigger vi på den ensomhed, du oplever lige nu, samt de årsager og måske tidligere temaer i din opvækst, som kan være årsager til, at du oplever ensomhed.

Book en tid

Du kan nemt booke en tid din første terapisession nu.

Er du usikker på, om terapi er det rigtige skridt for dig? Så kan du booke en gratis, uforpligtende 20-minutters afklarende samtale  og få svar på dine spørgsmål.

Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.

Øvelser mod ensomhed

Her kan du prøve et par mentaliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at håndtere din ensomhed. 

Øvelsen “styrkLær at mentalisere” øger din evne til at mentalisere og kan hjælpe dig ud af din mentale isolation.

Du kan være fyldt med overvældende følelser som tristhed, ked af det hed og lavt selvværd. Her kan øvelsen “at trøste sig selv” hjælpe med at berolige dig selv samt forkæle dig selv med omsorg.

Ensomhed kan også føre til andre psykiske lidelser. Det kan f.eks. være stress eller depression.

Du er velkommen til at booke en tid hos mig. Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
Website | + posts

Emotionsfokuseret Psykoterapeut MPF (EFT) med flere års erfaring inden for behandling af angst, depression, stress, sorg, lavt selvværd og seksuelle overgreb. Som Emotionsfokuseret Forældre- og Familieterapeut (EFST) støtter jeg forældre i håndteringen af vanskelige følelser hos deres børn. Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.