Mere vagusnerve og mindre stress: forstå nervesystemets betydning for følelsesmæssig sundhed

Af Daniel Jensen, 4 februar 2024

mindre stress

Jeg er glad for at byde jer velkommen til dette blogindlæg, hvor jeg udforsker hvordan en styrket vagusnerve kan reducere stress og fremme vores kropslige og følelsesmæssige velbefindende. Du vil opdage, hvordan du gennem få øvelser kan skabe en mere afbalanceret livsstil.

Vagusnerven og det autonome nervesystem

Vagusnerven er en af de længste nerver i kroppen. Den strækker sig fra hjernens 10. kranienerve ned gennem kroppen. På sin vej gennem kroppen påvirker den hjerte, lunger, mave, lever, bugspytkirtel og andre indre organer. Den er med til at regulere vitale funktioner som hjertefrekvens, vejrtrækning, fordøjelse og mere.

Vagusnerven er en vigtig del af vores autonome nervesystem herunder det parasymptiake nerevesystem.

Det autonome nerevsystem er opdelt i det sympatiske og det parasympatiske nervesystem, hvor det sympatiske aktiveres under stress, mens det parasympatiske fremmer afslapning og hvile.

Det sympatiske nervesystem aktiveres ofte under stress, trussel eller behov for at være kamp klar. Det er med til at øge hjertefrekvens, udvide bronkierne, øger blodtrykket og får blodet til at strømme til musklerne. Det kan også forbereder kroppen på en “kæmp, flugt eller fryse”-reaktion i reaktion på en trussel.

Det parasympatiske nervesystem sænker hjertefrekvensen, indsnævrer bronkierne, sænker blodtrykket, og fremmer fordøjelsesaktiviteter. Det fremmer kroppens afslapnings- og restitutionstilstand.

Sammen arbejder det sympatiske og parasympatiske nervesystem for at opretholde en passende balance i kroppens indre miljø afhængigt af de aktuelle krav og situationer.

kvinde med stress

Vagusnerven spiller den en central rolle i vores følelsesmæssige respons og stressregulering.

Når vi oplever stress, kan aktiviteten i vagusnerven påvirkes, hvilket kan føre til en række fysiske og følelsesmæssige symptomer. Derfor er det vigtigt at styrke og stimulere vagusnerven for at opretholde en sund følelsesmæssig balance.

Styrk vagusnerven og formindsk stress

Nu hvor vi har en bedre forståelse af betydningen af vagusnerven, lad os se på nogle praktiske metoder til at styrke og stimulere den.

En simpel øvelse, der kan udføres hvor som helst for at berolige nervesystemet og styrke vagusnerven er åndedrætsøvelser. Vi kan aktivere det parasympatiske nervesystem, som sænker kroppens hjerterytme, puls mv. ved at tage en dyb vejrtrækning med forlænget udånding.

Prøv selv: tag langsomt en dyb indånding gennem næsen, hold vejret i et øjeblik, og lav derefter en langsom og kontrolleret udånding gennem munden, mens du forestiller dig, hvordan uro og spændinger forlader din krop. Gentag minimum tre gange.

Meditation og mindfulness: Sådanne øvelser har også vist sig at være effektive til at regulere følelsesmæssige reaktioner og reducere stress. Prøv selv denne mindfulness øvelse, som etablerer kontakten til vores sanser og øger muligheden for at vække det parasympatiske nervesystem. Det parasympatiske nervesystem får vores blodtryk til at falde, giver os mere ro og en større følelse af velvære.

Mindfulness har dokumenteret effekt på styrkelse af den mentale sundhed og kan forebygge stress. Det kan være en fordel at have et fast tidspunkt, hvor du mediterer. Vælg det tidspunkt på dagen, der passer dig bedst.

Det kan også være en fordel at vælge et fast sted, hvor du mediterer hver gang. At have besluttet et fast sted hver gang giver også én beslutning mindre, inden du skal i gang.

Du behøver ikke skabe de perfekte rammer for øvelsen. Stedet er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at det er samme sted og tidspunkt hver gang, så du ikke også skal beslutte det på forhånd.

Hvordan behandler Helsingør Terapi stress?

Gennem den terapeutiske samtale, undersøger vi både det som stresser dig nu og her, og de bagvedliggende grunde, som kan være årsag til, at du lukker stress ind i dit liv. I terapien mod stress vil du lære måder på, hvorpå du kan regulere dit nervesystem, og bringe din krop og dine tanker i ro. Vi øver det sammen i terapien, og jeg vil give dig nogle mentale hjemmeøvelser, du kan praktisere imellem vores samtaler.

Mætte Lykke Pedersen 
5 stjernet anmeldelse

Jeg har gået i terapi hos Helsingør Terapi, Daniel, i et års tid, og hver eneste gang, er jeg gået ud af døren med en følelse af at have rykket. Daniel er nærværende og empatisk, og han formår at skabe et trygt arbejdsfællesskab, hvor vi går lige til kernen og kan arbejde med de svære ting. Jeg har følt mig set og “holdt” hele vejen. Jeg har fået mere ud af et års psykoterapi hos Daniel, end hvad jeg har opnået med flere års psykologsamtaler.”

Book en tid knap

 

Book en tid til terapi

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen. 

Flere øvelser mod stress

Her kan du tage en stresstest og en mentaliseringsøvelse, “forebyg stress“, som kan hjælpe dig med at gøre dig robust, så du kan modstå stress i fremtiden.

Stress kan også føre til alvorlige psykiske sygdomme og lidelser, såsom angst og depression.

Du er også velkommen til at læse mere om stress eller teste dit eget stressniveau med denne stresstest.

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
Website | + posts

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.