Rammer krigen dig mentalt

Af Daniel Jensen, 8 april 2022

SENESTE INDLÆG:

Det er helt naturligt at have angst for krig. Hvis du føler dig bange eller bekymret i perioder eller i bestemte situationer, ikke mindst nu, hvor voldsomme krigshandlinger foregår ikke så langt fra Danmark i Ukraine. 

For nogle fylder krigen meget lidt og for andre påvirkes tanker, følelser og adfærd i høj grad.  Men angst for krig er helt normalt.

Det kan endda, for nogle, være forvirrende at nyde den danske hygge, når børn og voksne bombes ihjel kun lidt mere end 2 timers flyvetur væk fra vores land.

Det er usikkert, hvor længe krigen kommer til at vare og hvor store konsekvenser, den får på kort og lang sigt. Det er dog sikkert, at krigen invaderer vores mentale tilstedeværelse lige nu. Alt efter hvem vi er og hvilke erfaringer, vi har med os i bagagen, vil krigen ramme voldsommere hos nogle end hos andre.

Vi mennesker har forskellige erfaringer med krig. De fleste danskere ikke har nogen erfaring med krig. Og andre har selv været i krig, eller kommer fra lande, hvor krig har været der på den ene eller anden måde.

Som borger alene kan vi ikke bekæmpe krigen. Vi kan bidrage økonomisk og med humanitær hjælp til flygtninge i og omkring Ukraine samt til de flygtninge, der kommer til vores land.

Selvom krigen ikke foregår i Danmark, så oplever vi alligevel krigens betydning, og vi påvirkes af den i den konstante mediestrøm, de store prisstigninger og de flygtninge, der kommer til, hvor vi bor.

angst for krig

Angst for krig: Hvilke konsekvenser kan krigen have for vores helbred?

Krigen kan udløse stress, angst og vække gamle traumer.

Krigen aktiverer angst eller forværrer angst og er årsag til bekymringer økonomien og for, om krigen kommer til Danmark eller udløser Tredje Verdenskrig.

For nogle mennesker udvikler bekymrede tanker sig i så voldsom grad, at de ikke kan holdes tilbage. Nogle vil enten undgå at gøre det, der tricker angsten eller begynde at interessere sig i en ekstrem grad for det, der sker i Ukraine. Har du det på den måde eller er du på vej til det, så kan du have behov for hjælp til at flytte din opmærksomhed.

Det er vigtigt, at handle på den mentale og emotionelle ubalance som krigen kan medføre.

Angst for krig: Gode råd, der beskytter dit mentale helbred

Jeg vil gerne komme med nogle gode råd til dig. Nogle råd der kan beskytte dit mentale og emotionelle helbred, når dine bekymringer om krigen tager over.

Tal om det

Det kan være, at du synes at andre overdramatiserer krigen eller du tænker, at du selv negligerer den. Dette vil være en typisk reaktion for mange, når vi samles og taler om de alvorlige konsekvenser, krigen har. Og når vi taler højt om det sammen, så har vi en tendens til at korrigere hinanden og automatisk skabe psykologisk sikkerhed. Så tal om det, når det fylder hos dig.

Giv plads til alle følelser og tanker

Hvis du oplever, at dine tanker og følelser løber afsted med dig, så lad dem gøre det – og tag kontakt til nogle som du kan dele det med. Krigens betydning for verdensfreden, ens egen fremtid og økonomiske situation kan trænge sig på hos mange med stærke følelser og tunge tanker. Giv plads til dem alle – og vigtigt er det, at du husker at tale med andre om det.

Modificér medieforbruget og dyrk dagligdagen

Beslut dig for, hvilke medier du vil følge, hvornår og hvor længe du vil være online. Afmeld eventuelt mails fra nyhedsmedier og slå notifikationer fra om de aktuelle nyheder, så de ikke invaderer din hverdag. Bliv ved med at udføre de daglige gøremål, du har. Sørg for at lave aftaler med nogle nære trygge relationer, hvor du kan tale om, hvordan krigen påvirker dig.

Gør en forskel

Du kan donere penge, melde dig som frivillig i en organisation eller skrive om krigen på de sociale medier. Blot så du ikke får følelsen af at være passiv.

Hvis man oplever, at man ser passivt til, mens andre får ødelagt deres liv af krig, kan det hjælpe at gøre en forskel aktivt. Det giver oplevelsen af, at man hjælper situationen i den rigtige retning – så meget som man nu evner.

Sæt pris på det nære

Når man ser andre mennesker være udsat, kan det give mening at vække sin taknemmelighed for alt det, man har kært i sit eget liv. 

Giv dine nærmeste et ekstra kram, ring til dine forældre eller venner – og mind dig selv om, hvor heldig du er, fordi du er født i Danmark.

Book en tid til behandling for angst for krig

Book en tid knap

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen.

Book en gratis 20 minutters samtale

Johanne Olsen

5 stjernet anmeldelse

“Hos Helsingør Terapi har jeg virkelig mærket, hvordan emotionsfokuseret psykoterapi har gjort en reel forskel for mig. Det har ikke bare været terapi – det har været en rejse, hvor jeg har lært at forstå mine følelser på en helt ny måde. Ved at arbejde med terapeuten har jeg fået konkrete redskaber til at håndtere mine følelser i hverdagen. Det har været som at finde et kompas i livets storme. Jeg føler mig mere rolig og stærkere, og det skyldes virkelig den unikke tilgang, de har hos Helsingør Terapi.”

 

Angst for krig: Kontakt mig

Jeg vil anbefale nogle øvelser herunder, hvis du kan mærke, at din tankemylder og koncentrationsbesvær ikke er til at stoppe.

OBS! Hvis du i øjeblikket er i en krise, vil jeg anbefale dig at tage kontakt til mig. Jeg hjælper dig gerne gratis med rådgivning om, hvordan du kan forholde dig.

Øvelser til dig med angst for krig

Kan du mærke, at din angst kan blive udløst, så lyt til denne øvelse:

Kontroller angsten       

Hvis du har tankemylder og koncentrationsbesvær, fordi Krigen fylder i dit hoved, så lyt til en af disse øvelser:

En pause fra tankerne

Forebyg stress

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om angst og behandlingen af angst, så læs med her:

Angst

 

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
Website | + posts

Emotionsfokuseret Psykoterapeut MPF (EFT) med flere års erfaring inden for behandling af angst, depression, stress, sorg, lavt selvværd og seksuelle overgreb. Som Emotionsfokuseret Forældre- og Familieterapeut (EFST) støtter jeg forældre i håndteringen af vanskelige følelser hos deres børn. Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.