Angst er en helt almindelig følelse

Af Daniel Jensen, 29 maj 2022

SENESTE INDLÆG:

Angst er en helt almindelig følelse og en følelse af angst forekommer hos de fleste. For nogle mennesker kan den udvikle sig og blive destruktiv for deres mentale sundhed.

Jeg har besluttet at skrive om følelse af angst i dette blogindlæg. Du vil få viden om angst, årsager til angst og øvelser til at kunne håndtere angst.

Og egentlig vil jeg allerhelst tale om angst og ikke skrive om angst. Og hvorfor så det?

Det vil jeg, fordi jeg møder flere og flere, som oplever, at de ikke tør tale om, at de har angst. De er bange for at blive set ned på, at blive stigmatiseret eller at blive forbigået, fordi andre ikke tør tale om det.

Et af de bedste midler mod angst er at være åben omkring det. Det hjælper at tale om den og tale om det den følelse af angst og hvad den gør ved dig.

Det er ikke sådan, at en følelse af angst opstår igen og igen, selvom du taler om angsten igen og igen. At tale om den er en vigtig del af bearbejdningen af angsten. Når du taler om den, giver du også andre mulighed for at tale om deres angst. Det kan også være en stor hjælp at have samtaler med nogen, der står i samme situation, der har stor forståelse for, hvordan det er at have “en følelse af angst”

I den sidste del af dette blogindlæg får du en øvelse til at kunne kontrollere din angst og en øvelse, der hjælper med at få en pause fra tankerne, hvis tankemylderet føles alt for voldsomt.

En følelse af angst: Hvad er angst?

Angst er en helt normal del af følelsesregistret på linje med vrede, jalousi, glæde og afmagt. Følelsen af angst er en del af vores alarmberedskab som, hvis vi er i fare, hjælper den os til at reagere med eksempelvis frys, flugt eller forsvar. Men angst kan også blive destruktiv for os, hvis vi aktiverer den uden, at der reelt er fare på færde. Dette kan komme til udtryk ved at angsten opstår øjeblikkeligt, og at følelsen er ekstremt overdrevet i forhold til den situation, du står i.

Eksempler på angst kan være, at man konstant er bange for, at nogen i ens nære relationer kommer ud for en ulykke. Det kan betyde, at man får svært ved ikke at vide, hvor vedkommende er eller laver. Angst kan også komme til udtryk som social fobi for andre mennesker, som gør at man har svært ved at gå på arbejde, tage offentlige transportmidler eller gå i butikker.

Følelse af angst

Angst kan for nogen føles som en lammende fornemmelse i kroppen, som man ikke umiddelbart kan løsrive sig fra. Man kan opleve hjertebanken, åndenød, kvalme, prikken og snurren i fingre og arme. Derudover kan man opleve uvirkelighedsfølelse til dødsangst og frygt for at miste forstanden. Det kan blive en destruktiv cirkel, hvor angsten vokser, og det går så meget ud over livskvaliteten, at man ikke kan føre et almindeligt liv.

Følelse af angst – De forskellige typer

Der findes mange forskellige former for angst. Her er blot et udsnit af de mest fremtrædende former. Vil du læse mere om dem alle så tjek denne artikel ud fra sundhed.dk.

Generaliseret angst

Generaliseret angst er angst, som ikke er afhængig af eller begrænset til én særlig eller enkeltstående situation eller omstændighed. Den kan være relateret til forskellige ting og situationer som fremprovokerer angsten. De typiske tegn på generaliseret angst er konstant ængstelighed, nervøsitet og en stor tendens til unødigt at bekymre sig om hverdagens begivenheder og udfordringer.

Nogle af de mest generelle symptomer på generaliseret angst er:

 • Nervøsitet
 • Rysteture
 • Muskelspændinger
 • Svedeture
 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Hyperventilering

Panikangst

Panikangst er en tilstand, der ikke er begrænset til en bestemt situation. Den kan opstå ud af det blå. Angsten er underliggende til stede i en mere eller mindre grad, hvor den svinger i intensitet. Panikangst giver alvorlige og voldsomme fysiske reaktioner i kroppen, og de fysiske reaktioner er blot tegn udadtil på det voldsomt psykiske ubehag den pågældende situation fremkalder hos vedkommende.

De typiske symptomer på panikangst er:

 • Hyperventilering
 • Trykken for brystet
 • Kvalme
 • Svimmelhed
 • Skift i virkelighedsopfattelse

I et anfald af panikangst, kan der opstå en frygt for at dø, at miste kontrollen eller at blive sindssyg.

Anfald af panikangst varer for det meste mellem 10-20 min., men det føles meget voldsom, og man kan sågar udvikle en angst for, at opleve panikangst igen og igen. Når man først har oplevet et anfald af panikangst, kan man have en tendens til at undgå en lignende situation, som kan fremkalde et anfald igen.

Fobisk angst

Fobisk angst opstår i bestemte situationer, uden at der er en (reel) fare på færde. Angsten kan opstå pludseligt, når den aktiveres, og den kan eksempelvis komme til udtryk være ved flyvning, i små lukkede rum, på store åbne pladser eller overfor edderkopper og slanger.

Personer med fobisk angst har en tendens til at undgå de situationer, som kan frembringe angstsymptomerne. Det kan også opleves som fobisk angst, at gå ind i en situation, hvor der er en forventning om at angst kan forekomme. Nogle personer med fobisk angst udvikler også agorafobi. Agorafobisk angst er angst for steder, hvor det kan være svært at komme væk, såsom forretninger, forsamlinger, offentlige steder eller offentlige transportmidler. angst lever ofte udenfor hjemmet, og derfor vil man ofte have en tendens til at isolere sig i hjemmet.

en følelse af angst

 

En følelse af angst: Hvordan behandles angst?

Angst kan behandles. Det kan både behandles terapeutisk og medicinsk. I de fleste tilfælde er det muligt at nedjustere symptomerne, så det er muligt at leve et almindeligt liv, men det er også muligt at få symptomerne til helt at forsvinde.

Jeg vil altid anbefale, at man forsøger terapeutisk behandling enten hos en psykolog eller en psykoterapeut, før man vælger medicinsk behandling. Der findes flere evidensbaserede studier, som viser, at terapi har en mere langvarig effekt på angst end medicinske behandling. Jo tidligere en angstlidelse behandles, des nemmere er det at fjerne den.

At behandle angst terapeutisk er en langvarig proces som kræver en kontinuerlig og aktiv indsats fra begge parter. Angsten er nemlig ofte forbundet med mønstre og situationer, der har hobet sig op over længere tid. Ens krop husker angsten – også selvom den terapeutiske behandling begynder at virke, og derfor er det vigtigt, at holde fast i behandlingen. Det er heldigvis muligt at ændre den måde man har det og måden kroppen husker angsten.

Book en tid til behandling af angst

Book en tid knap

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen.

Book en gratis 20 minutters samtale

Johanne Olsen

5 stjernet anmeldelse

“Hos Helsingør Terapi har jeg virkelig mærket, hvordan emotionsfokuseret psykoterapi har gjort en reel forskel for mig. Det har ikke bare været terapi – det har været en rejse, hvor jeg har lært at forstå mine følelser på en helt ny måde. Ved at arbejde med terapeuten har jeg fået konkrete redskaber til at håndtere mine følelser i hverdagen. Det har været som at finde et kompas i livets storme. Jeg føler mig mere rolig og stærkere, og det skyldes virkelig den unikke tilgang, de har hos Helsingør Terapi.”

 

Sådan arbejder jeg med angst

Som psykoterapeut forsøger jeg at eksternalisere angsten sammen med dig, at adskille angsten fra dig, så vi sammen kan kigge på den udefra. Fra dette perspektiv er det nemmere at tale om angsten i samtalen med dig. Ikke for at undervurdere/underkende den, men for at gøre det lettere og mindre angstbetonet for dig at have den med ind terapirummet.

Herfra er en vigtig del af behandlingen af din angst, at du og jeg lærer din angst at kende og hvordan den er opstået. Årsagen til din angst undersøger vi sammen. Årsagen til din angst kan være det, vi skal arbejde med. Det er nemlig ikke altid selve angsten, og hvad du skal gøre med angsten lige nu, som du skal arbejde med.

En følelse af angst: Noget som der ikke er blevet taget handling ved

Det kan nemlig være, at der er noget i dit liv, som du ikke har taget dig af. Når du ikke gør det, vil kroppen reagere med forskellige kropslige symptomer, som kan være angst symptomer. Andre gange kan årsagen til angst og angstanfald ligge i traumatiske oplevelser, som du har brug for hjælp til at få forløst. Det kan være oplevelser som barn, der stadigvæk følger dig. Det har kroppen blot ikke forstået endnu og det vil kroppen komme til at forstå gennem terapien.

Når vi har lært, hvordan angsten fungerer, kan du lære at modvirke den. Du vil opleve at angsten bliver mindre farlig og truende. Du vil kunne mestre, hvordan du kan stoppe et angstanfald i opløbet, så den fylder mindre i din hverdag.

Du er velkommen til at booke en tid hos mig her.

Hvis du har spørgsmål inden du bestiller tid, er du velkommen til at kontakte mig.

Angst kan også ofte føre til andre sygdomme og psykiske lidelser som depression eller stress.


Øvelser til at håndtere angsten

Den første øvelse jeg vil præsentere for dig, handler om, hvordan du kan lære at kontrollere din angst. Det kan også være gavnligt at få kontrol over sin angst inden den løber afsted med dig.

I øvelsen skal du forholde dig til angst som et symptom. Øvelsen handler om at udforske og ændre, hvordan du skræmmer dig selv og gør dig selv angst. Der skelnes mellem den del af dig, der skræmmer dig selv (det, der skaber angst), og den del af dig, der oplever angst (det ængstelige selv).

Øvelserne til at håndtere din følelse af angst

Lyt til øvelsen her: Kontroller angsten

Den anden øvelse, jeg gerne vil præsentere for dig er ”en pause fra tankerne”.

Denne øvelse er velegnet til at få en pause fra tanker, tankemylder og oplevelser, der kan føre til stærkere følelsesmæssige oplevelser såsom angst.

Du kan gennemgå øvelsen trin for trin herunder. Og du er også velkommen til at lytte til øvelsen her: en pause fra tankerne.

Inden du starter øvelsen vil jeg anbefale dig at sidde i en stol, som er behagelig for dig. Sørg for at sidde oprejst med god støtte i ryggen. Mærk kontakten med stolen. Placer begge ben solidt på gulvet og hvil dine hænder i skødet.

Når du gennemgår øvelsen ved at læse den op, så vil jeg anbefale dig at følge hvert enkelt trin med en pause imellem, hvor du lukker øjnene. En pause med lukkede øjne, hvor du i dit indre gennemgår det, der fortælles ved hvert trin.

Øvelsen til at fjerne følelse af angst

Tag et par dybe vejrtrækninger og forsøg at slappe af inden du starter øvelsen.

 • Forestil dig et billede af et landskab, som du nyder at kigge på, helst et sted, hvor du føler dig tryg og godt tilpas. Det kan være hvor som helst: I en hytte, ved havet, på stranden, i bjergene, i skoven eller et landskab, du forestiller dig.
 • Luk øjnene og se dette landskab for dig. Se det tydeligt for dig. Forestil dig, hvad der er. Er der hav, græs, træer, bjerge, skyer, sol vand eller mennesker du elsker.
 • Hvordan er det at være der lige nu? Hvad ser du? Hvad hører du? Hvad dufter du? Hvad føler du? Luften i håret? Solen på dit ansigt? Jorden under dig?
 • Når du oplever, at der dukker følelser eller påtrængende tanker op, skal du gøre følgende: Forestil dig, at du løfter følelsen eller tanken ud af dit hoved og holder den lige foran dig. Sæt en generel titel på tanken eller følelsen (“Sårbar oplevelse”, “bange for fremtiden,” eller lignende).
 • Pak nu følelsen eller tanken ind i en sæbebobbel. Forestil dig, hvordan du pakker den ind i en sæbebobbel, der totalt omslutter tanken eller følelsen. Og blæs den ud over det forestillede landskab.
 • Og vend nu din opmærksomhed mod landskabet du forestiller dig.
 • Hvis de smertefulde tanker eller følelser fortsætter med at komme, så fortsæt med at pakke dem ind i sæbebobler og blæs dem ud i landskabet, indtil du føler dig roligere.

Ikke en erstatning til terapi

OBS! Øvelsen er ikke beregnet til at være en erstatning for terapi.

Hvis du i øjeblikket er i en krise eller føler dig usikker på, om du kan lave øvelsen, vil jeg anbefale dig at tage kontakt til mig. Jeg hjælper dig gerne gratis med rådgivning om du er i en situation, hvor det er eller ikke er hensigtsmæssigt at gennemgå øvelsen.

Det gælder især, hvis du arbejder med ubearbejdede traumer, eller ved, at du har en tendens til at gøre ting, der ikke er gode for dig selv, når du oplever smertefulde følelser.

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
 | Website

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.