Angst behandling: Forstå hjernens rolle i behandling af angst

Af Daniel Jensen, 5 februar 2024

SENESTE INDLÆG:

Angst behandling: kan angst behandles?

Ja, angst kan behandles

Angst behandling foregår gennem en dybere forståelse af de følelsesmæssige lag bag angsten. I det terapeutiske arbejde med følelser, sanser og tanker er det muligt at dæmpe angst symptomerne.

Men vores samfund er i høj grad fokuseret på at tænke os til løsninger, en top-down effekt, og glemmer ofte vigtigheden af de sansende og følende elementer, der er nødvendige for at vi som mennesker kan fungere optimalt. Dette kan øge risikoen for blandt andet angst, stress og depression.

Angst symptomer – hvordan udvikler hjernen tegn på angst?

Vores hjerne består blandt andet af den autonome sansende hjerne, det limbiske følende system og den præfrontale mentaliserende hjerne. Alle tre dele spiller en afgørende rolle for forståelsen af angst.

Den autonome sansende hjerne udgør den ældste del, også kendt som reptilhjernen. Den styrer basale overlevelsesfunktioner som vejrtrækning, hjerteslag og kamp-eller-flugt-responsen. Når denne del aktiveres, kan det udløse angst som reaktion på fare eller trusler. Den registrerer alle vores sanser og er koblet til vores kranienerver, især vagusnerven, der spiller en nøglerolle i reguleringen af hjerteaktivitet, fordøjelse og vejrtrækning – alle områder, der kan påvirkes under angst.

Det limbiske følende system er et mere avanceret område af hjernen og er forbundet med emotionelle processer. Det spiller en central rolle i behandlingen af frygt og angst ved at sende signaler til reptilhjernen og andre områder af hjernen for at udløse en angstrespons.

Den præfrontale mentaliserende hjerne udgør den mest udviklede del og er ansvarlig for komplekse kognitive funktioner som tankeprocesser, logisk forståelse og evnen til at planlægge langsigtet. I forhold til angst kan denne del af hjernen forstærke eller modulere følelser, og bekymringer eller negative tanker kan bidrage til angst.

Angst behandling: Vi undersøger, hvordan angst opstår

Angst behandling er effektiv, når vi opdager, hvordan angst opstår og hvilke trusler den reagerer på.

Angst opstår når reptilhjernen og følehjernen reagerer på opfattede trusler i et potentielt traumatiseret nervesystem. Den komplekse interaktion mellem disse hjernedele resulterer i angst.

Når du oplever angst, skyldes det, at din reptilhjerne reagerer ved at fryse, flygte eller kæmpe for at beskytte dig mod det, din følehjerne opfatter som truende og skræmmende.

Samtidig vil din logiske, mentaliserende hjerne forsøge at forklare, hvorfor du er bange, så du kan forstå det. Den ønsker, at din angst giver mening. Desværre fører dette ofte til konflikt mellem de forskellige dele af hjernen, da truslen, som din reptilhjerne beskytter dig imod, faktisk ikke er en trussel.

Angst behandling og angst symptomer. Tegn på angst og årsagerne til anst.
Angst kan opstå som følge af en dysfunktion i den komplekse kommunikation mellem hjernens regioner, herunder den præfrontale del af hjernen, det limbiske system og reptilhjernen.

Ved angst behandling kigger vi på, hvad årsagerne er til angst?

Angst behandling: en del af den terapeutiske indsats i angst behandling foregår ved at opdage årsagerne til angst. Årsagerne kan variere og inkludere tidligere traumatiske oplevelser, genetiske faktorer og langvarig eksponering for stressende situationer.

En af de primære årsager til angst er tidligere traumatiske oplevelser eller livskriser, der har efterladt et dybtgående følelsesmæssigt ar. Disse traumer kan variere fra voldelige overfald og ulykker til svigt i barndommen eller mistede forhold.

Angst behandling. Angst kan behandles.
Behandlingen af angst tilpasses ud fra den underliggende årsag.

Angst behandlingen reguleres ud fra hvilken årsag, der er tale om. For nogle kan genetiske faktorer spille en rolle i udviklingen af angst. Nogle mennesker har en genetisk disposition for angstlidelser, hvilket betyder, at de har større sandsynlighed for at udvikle angst i løbet af deres liv. Disse genetiske faktorer kan interagere med miljømæssige påvirkninger og livsstilsfaktorer for at øge risikoen for angst.

Endelig kan stress bidrage til udviklingen af angst. Langvarig eksponering for stressende situationer kan overbelaste vores nervesystem og gøre os mere sårbare over for angst.

Kan angst behandles? Ja, angst kan behandles.

Heldigvis er vores hjerne plastisk, hvilket betyder, at neuroner kan danne nye forbindelser og ændre eksisterende forbindelser. Det betyder med andre ord, at der  er potentiale for at angst kan behandles. Terapeutiske tilgange sigter ofte mod at regulere og genoprette balancen i nervesystemet for at mindske angstsymptomer. Dette indebærer en bottom-up-proces, hvor et reguleret nervesystem kan skabe nye neurale netværk og hensigtsmæssige forbindelser i hjernen.

Der er solid evidens for effektive resultater, når man arbejder med angst behandling i terapisamtaler, især ved at inkludere en holistisk tilgang, herunder åndedrætsøvelser, meditation og kropslige øvelser.

Angst helbredelse – hvordan gør man?

Angst kan både behandles terapeutisk og medicinsk. I de fleste tilfælde er det muligt at nedjustere angst symptomerne, så det er muligt at leve et almindeligt liv, men det er også muligt at få symptomerne til helt at forsvinde.

Jeg vil altid anbefale, at man forsøger terapeutisk behandling enten hos en psykolog eller en psykoterapeut, før man vælger medicinsk behandling. Der findes flere evidensbaserede studier, som viser, at terapi har en mere langvarig effekt på angst end medicinske behandling. Jo tidligere en angstlidelse behandles, des nemmere er det at fjerne den.

Behdnling af angst genem terapi er en proces som kræver en kontinuerlig og aktiv indsats fra begge parter. Angsten er nemlig ofte forbundet med mønstre og situationer, der har hobet sig op over længere tid. Ens krop husker angsten – også selvom den terapeutiske behandling begynder at virke, og derfor er det vigtigt, at holde fast i behandlingen. Det er heldigvis muligt at ændre den måde man har det og måden kroppen husker angsten.

Sådan arbejder Helsingør Terapi med angst

Behandling af angst og angst symptomer
Daniel Jensen, Emotionsfokuseret Psykoterapeut MPF (EFT). Flere års ekspertise i behandling af angst.

Som Emotionsfokuseret Psykoterapeut (EFT) MPF forsøger jeg at eksternalisere angsten sammen med dig, så vi sammen kan kigge på den udefra. Fra dette perspektiv er det nemmere at tale om angsten i samtalen med dig. Ikke for at undervurdere/underkende den, men for at gøre det lettere og mindre angstbetonet for dig at have den med ind terapirummet.

Herfra er en vigtig del af behandlingen af din angst, at du og jeg lærer din angst at kende. Når vi har lært, hvordan angsten fungerer, kan du lære at modvirke den. Du vil opleve at angsten bliver mindre farlig og truende. Du vil kunne mestre, hvordan du kan stoppe et angstanfald i opløbet, så den fylder mindre i din hverdag.

Book en tid

Er du usikker på, om angst terapi til behandling af din angst, er det rigtige skridt for dig? Så kan du booke en gratis, uforpligtende 20-minutters afklarende samtale  og få svar på dine spørgsmål.

Du kan også booke en tid din første terapisession nu.

Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.

Øvelser til at håndtere angst

Her kan du prøve et par mentaliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at håndtere din angst. Det kan være hjælpsomt at få ro på tankerne for at dæmpe angsten. Her kan du prøve øvelsen: “en pause fra tankemylder“.

Det kan også være gavnligt at få kontrol over sin angst inden den løber afsted med dig. Prøv øvelsen “kontroller angsten“.

Angst kan også ofte føre til andre sygdomme og psykiske lidelser som depression eller stress

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
 | Website

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.