Psykolog, coach eller psykoterapeut?

Af Daniel Jensen, 24 marts 2022

Psykolog eller psykoterapeut

SENESTE INDLÆG:

Psykolog eller psykoterapeut

Det er i dag en mere naturlig del for danskerne at gå til samtaleterapi, uanset om det er hos psykolog eller psykoterapeut.

At få arbejdet med og behandlet emotionelle og mentale tilstande hos en psykolog, psykoterapeut eller coach, kan være med til at løfte dit selvværd og øge din livsglæde med god samvittighed.

Det kan være vanskeligt at finde den rigtige psykolog, psykoterapeut eller coach, hvad enten man bor tæt på min klinik, Helsingør Terapi, eller bor i Ålsgårde, Espergærde, Hellebæk, Hornbæk, Kvistgård, Snekkersten, Tikøb, Humlebæk eller andre steder i landet.
Det er ikke kun, fordi der findes rigtig mange psykologer, terapeuter og coaches. Det er også fordi det kan være vanskeligt at finde ud af hvem, man selv har brug for.

psykolog eller psykoterapeut

Forskellen på en psykolog, psykoterapeut og coach

Psykoterapeuter og psykologer er tæt beslægtede. Begge faggrupper beskæftiger sig med menneskets mentale sundhed og hjælper mennesker med at få det bedre psykisk. Og der er alligevel nogle forskelle hos de to faggrupper. Og en coach kan være en hjælp til at finde ud af, hvad en person vil. Coachen hjælper personen med at erkende, hvad der forhindrer vedkommende i at opnå det, så personen opnår det han eller hun ønsker sig.

Psykoterapeuter
Psykoterapeuter tager udgangspunkt i samtalen og arbejder på at identificere og bearbejde de tanker, følelser og handlinger, der er optræder som et problem for klienten.

Psykoterapeuter som er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening arbejder forskelligt fra psykologer på især tre områder:

Psykoterapeuter gennemgår egen terapi og personlig udvikling under uddannelsen. Psykoterapeutens vigtigste redskab er hans eller hendes egen person. Og det er et kriterie fra de psykoterapeutiske uddannelser, at psykoterapeuten har arbejdet og trænet de psykologiske og psykoterapeutiske teorier og metoder i praksis samt følt dem på egen krop.

  • Psykoterapeutuddannelsen er firårig. Nogle vælger uddannelsen som psykoterapeut med henblik på at få egen praksis. Andre vælger den, fordi det styrker dem i deres daglige arbejde i deres specifikke faggruppe og faglige profil. Det kan f.eks. være psykologer, læger, psykiatere, skolelærere, pædagoger, jordemødre og sygeplejersker. Uddannelsen tager fire-seks år på deltid og kræver egenbetaling.
  • Psykoterapeuter stiller ikke kliniske diagnoser. Psykoterapeuter uddannes til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer, såsom depression, sorg, traumer, livskriser, stress eller angst. Psykoterapeuter uddannes ikke til at stille kliniske diagnoser. Flere psykoterapeuter arbejder sammen psykiatere og psykologer.

Psykolog


Psykologer tager, ligesom psykoterapeuter, udgangspunkt i samtalen. Psykologer er uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme. Psykologen har en universitetsuddannelse i psykologi og muligvis specialer i bestemte psykologiske retninger.

Psykolog uddannelsen

Psykolog uddannelsen er primært baseret på psykologiske teorier og metoder.

Titlen ”psykolog” er beskyttet og de har en autorisation som psykolog. Og der er ikke et krav om egen terapi under psykologuddannelsen. Det er der til gengæld i den eller de specialer som psykologen vælger at tage. Hvis en psykolog gerne vil tage en efteruddannelse i psykoterapi, da er der et krav om egen terapi.

Coach


Titlen ”coach” er ikke en beskyttet titel. I princippet kan alle beslutte sig for, at de er coaches, uden at der er noget ulovligt i det.

Coaching kan være et godt redskab til at styrke den personlige proces fremad, uanset målet. Coachen hjælper klienten med at opdage og udnytte eget potentiale fuldt ud.

Der findes ikke en specifik retning i uddannelsen som coach. Uddannelsen kan være af forskellig varighed, fagligt indhold og intensitet. Det kan være en god ide at undersøge hvilken type uddannelse coachen har, om den er anerkendt af nationale eller internationale organisationer.

Hvad skal du vælge: Psykolog, psykoterapeut, eller coach

Det kan være du bor tæt på min klinik i Helsingør Kommune eller i en af de nærliggende byer og ikke ved om du skal vælge en psykolog, psykoterapeut eller coach.

Hvad enten det drejer sig om depression, sorg, traumer, livskriser, stress eller angst, så kan det være svært at vælge om det skal være en psykoterapeut eller psykolog, der skal hjælpe en på vej.

Der findes evidensbaserede studier, som peger på, at tilliden og kemien i relationen er det allermest afgørende for, hvordan behandlingen virker for klienten uanfægtet om det er en psykolog, coach eller psykoterapeut.

Hvem er jeg?

Jeg, Daniel Jensen, har mange års erfaring med samtaler med unge, voksne, medarbejdere og ledere.

I den psykologiske samtale arbejder du og jeg sammen på den måde, der giver mest mening i dit liv lige nu. Terapien kan bl.a. hjælpe dig styrket ud af stress, angst, depression, ensomhed samt livskrise eller sorg. Samtaleterapien kan også arbejde med dit lave selvværd, hvor du finder det robuste frem i dig selv og udbyttet bliver et stærkt selvværd for resten af livet.

Du behøver ikke at ”fejle noget”, du kan blot arbejde med din personlige udvikling, hvor du vil opleve en større selvkontrol og selvindsigt, så du bliver en endnu mere ægte udgave af dig.

Du er altid velkommen til at spørge mig til råds om du skal vælge psykolog, psykoterapeut eller coach. Du kan blot ringe eller skrive en mail, så finder vi et tidspunkt til en gratis afklarende samtale.

Øvelser til dig

Du er også velkommen til at få en smagsprøve på hvad min terapi kan hjælpe dig med. Det kan du få gennem de øvelser som Helsingør Terapi tilbyder:

Styrk din selvbevidsthed 

Skab sunde tanker                       

En pause fra tankerne

At trøste sig selv

Kontroller angsten                   

Forebyg stress

Opdag dine følelser

Alle øvelserne kan aflyttes via computeren, mobiltelefon eller tablet. Du kan også tage Helsingør Terapis forskningsbaserede stresstest, hvor du får svar med det samme.

Ønsker du mere information om og blive klogere på, hvilke temaer du kan arbejde med hos Helsingør Terapi, da kan du læse mere i det følgende:

Angst

Depression

Ensomhed

Lavt selvværd

Livskrise

Personlig udvikling

Sorg 

Stress

Book en tid til psykoterapeut

Book en tid knap

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen.

Book en gratis 20 minutters samtale

Johanne Olsen

5 stjernet anmeldelse

“Hos Helsingør Terapi har jeg virkelig mærket, hvordan emotionsfokuseret psykoterapi har gjort en reel forskel for mig. Det har ikke bare været terapi – det har været en rejse, hvor jeg har lært at forstå mine følelser på en helt ny måde. Ved at arbejde med terapeuten har jeg fået konkrete redskaber til at håndtere mine følelser i hverdagen. Det har været som at finde et kompas i livets storme. Jeg føler mig mere rolig og stærkere, og det skyldes virkelig den unikke tilgang, de har hos Helsingør Terapi.”

 

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
 | Website

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.